Płyta kuchenna - jaką wybrać

Płyta kuchenna jest obowiązkowym i centralnym elementem każdej kuchni. Do wybory jest kilka podstawowych rodzajów płyt kuchennych grzewczych. W tym artykule omówimy wybór rodzaju płyty kuchennej do kuchni w mieszkaniu pod kątem funkcjonalności, efektywności energetycznej i łatwości utrzymania w czystości. Przeanalizujemy ich wady i zalety w kontekście projektowania i wykańczania wnętrz mieszkalny oraz możliwość integracji z projektem wnętrza.

Płyty kuchenne – różne sposoby wytwarzania ciepła

Płyty kuchenne dostępne na rynku można podzielić na indukcyjne, gazowe, ceramiczne i elektryczne. Podział ten wynika z różnego sposobu generowania i przekazywania ciepła. Płyta gazowa jest jedyną opcja, w której występuje płomień i proces spalania paliwa, czyli gazu. Zarówno płyta indukcyjna, ceramiczna jak i elektryczna są zasilane prądem elektrycznym.

Płyta kuchenna indukcyjna

Zasilana jest prądem elektrycznym, a pod jej szklaną powierzchnią znajdują się cewki, które wytwarzają dynamiczne pole magnetyczne. Zmiany pola magnetycznego powodują powodują nagrzanie metalowych naczyń. W związku z tym, na płycie indukcyjnej można podgrzać jedynie naczynia do tego przeznaczone, wykonane z metali reagujących na pole magnetyczne. Nie zadziałają na takiej kuchni, na przykład, garnki aluminiowe.

W tym przypadku, przekazanie ciepła występuje bezpośrednio pomiędzy naczyniem, a jedzeniem, co znacznie skraca czas gotowania. Do nagrzania naczynia nie jest potrzebne nagrzanie się samego pola grzewczego. Dzięki temu ten rodzaj kuchni ma najmniejsze straty ciepła do otoczenia, a co za tym idzie, najlepszą wydajność energetyczną.

Płyta kuchenna ceramiczna

Posiada elementy grzejne w postaci grzałek umieszczonych pod odporną na wysokie temperatury szklaną, bądź ceramiczną powierzchnią. Gdy elementy grzejne są włączone, generują ciepło, które jest przekazywane przez szklaną płytę do naczynia kuchennego, umieszczonego na płycie. Płyty ceramiczne mają wolniejszy czas reakcji w porównaniu do płyt indukcyjnych, zarówno jeśli chodzi o zwiększenie jak i zmniejszenie grzania. Na tego rodzaju nie ma już problemu ze specjalnymi wymaganiami dotyczącymi garnków.

Płyta kuchenna ceramiczna lub indukcyjna

Płyta elektryczna

Jest w elementy grzejne w formie spirali lub płaskich płyt żeliwnych. Dzięki przepływowi prądu elektrycznego i ich wysokiemu oporowi elektrycznemu, wytwarzane jest w nich ciepło. Ciepło to jest następnie przekazywane do naczynia kuchennego umieszczonego bezpośrednio na elemencie grzejnym. Pole grzewcze pozostaje gorące jeszcze długo po odcięciu zasilania, więc wygenerowane ciepło ucieka do otoczenia i marnuje się.

Płyta kuchenna gazowa

Wymaga podłączenia nie tylko do źródła prądu, ale i gazu. Źródłem ciepła jest reakcja spalania gazu w palniku, nad którym ustawione jest naczynie. W tym przypadku straty ciepła są znaczące, ponieważ płomień omywa naczynię i ogrzewa nie tylko garnek, czy patelnię, ale również powietrze dookoła.

Projektując kuchnię z tego rodzaju płytą grzewczą, należy wziąć pod uwagę dodatkowe aspekty, takie jak odległość od okien oraz dostęp do odpowiedniej ilości kanałów wentylacyjnych, czy też wentylacji spalinowej. Płyta gazowa nie powinna znajdować się bliżej niż 50 cm w rzucie poziomym od okna. Pozostałe rodzaje płyt kuchennych nie mają takich wymagań.

Płyty kuchenne – efektywność energetyczna i koszty

Wybierając płytę kuchenną warto wziąć pod uwagę nie tylko jej cenę, ale również późniejsze koszty użytkowania. Może zdziwić fakt, że w większości gospodarstw domowych, urządzeniem, które pobiera najwięcej prądu jest właśnie płyta kuchenna.

  • Płyty elektryczne – zazwyczaj są najtańsze w zakupie, ale dają największe straty energii, co przy wysokich cenach prądu może być kosztowne,
  • Płyty gazowe – są nieco droższe w zakupie, ale tańsze niż indukcyjne i ceramiczne. Mają straty energii, jednak biorąc pod uwagę ceny gazu, straty te wiążą się z mniejszymi kosztami, niż w przypadku kuchenek elektrycznych.
  • Płyty ceramiczne – stanowią największy kompromis, ponieważ są ogólnie droższe niż gazowe i elektryczne, ale tańsze niż indukcyjne. Ich sprawność jest większa niż w płytach elektrycznych, ale gorsza niż indukcyjnych. Ten rodzaj jest zatem rozwiązaniem po środku.
  • Płyty indukcyjne – są zwykle najdroższe w zakupie ze względu na wykorzystywaną zaawansowaną technologię, jednak ich straty energii są najmniejsze.

Biorąc pod uwagę porównanie cen gazu i prądu, wciąż najbardziej opłacalne jest gotowanie na kuchni gazowej. Jednak ten rodzaj płyty ma wiele wad, które sprawiają, że coraz więcej osób rezygnuje z nich na rzecz kuchni indukcyjnych, czy ceramicznych.

Estetyka i funkcjonalność

Zobacz też:

Jedną z głównych przyczyn odchodzenia od kuchni gazowych są niewątpliwie względy estetyczne oraz kwestie utrzymania w czystości. Płytę gazową najciężej jest umyć, w szczególności jej palniki i ruszt. Oprócz tego, powoduje ona osadzanie się substancji tłustych i smolistych, będącymi produktami spalania gazu, na ruszcie, na garnach i na meblach kuchennych. Wiąże się ona również z ryzykiem wycieku gazu i wymaga odpowiedniej wentylacji.

Inne rodzaje płyt kuchennych, w szczególności ceramiczne i indukcyjne, są znacznie łatwiejsze w utrzymaniu w czystości, ponieważ mają gładką powierzchnią, którą wystarczy przetrzeć. Nie powodują one też powstawania spalin osiadających na naczyniach i meblach. Najmniej estetyczne są zwykłe kuchnie elektryczne, w których widoczne są żeliwne pola grzewcze. Jest to opcja najtańsza w zakupie i jest obecnie najrzadziej wybierana do nowoczesnych kuchni, ze względów estetycznych.

Najestetyczniejsze są płyty kuchenne indukcyjne i ceramiczne, ze względu na minimalistyczny design i gładką powierzchnię niewiele wystającą ponad blat.

Styl wnętrza, a wybór płyty kuchennej

Płyty indukcyjne i ceramiczne będą idealnie pasować do nowoczesnych, minimalistycznych kuchni. Ich gładka, płaska powierzchnia doskonale komponuje się z nowoczesnymi materiałami, takimi jak stal nierdzewna, szkło i lakierowane powierzchnie. Ich minimalizm i łatwość czyszczenia dodaje nowoczesnemu wnętrzu wrażenia czystości i sterylności.

Płyty gazowe pasują do bardziej tradycyjnych, retro, rustykalnych, klasycznych lub industrialnych wnętrz. Charakterystyczne ruszty i pokrętła oraz światło płomienia dodają kuchni ciepłego, domowego. Są idealne do wnętrz, w których ceni się naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień.

Oprócz samego typu płyty, ważne jest również, aby zwrócić uwagę na kolor i wykończenie. Czarne szklane płyty indukcyjne i ceramiczne dodają wnętrzu nowoczesności. Są one też dostępne w innych odcieniach, na przykład w białym kolorze. Ta opcja świetnie się sprawdzi w jasnej lub białej kuchni, w której czarna lub metalowa płyta byłaby zbyt kontrastowa i rzucająca się w oczy.

Gdy urządzamy wnętrze projektując jego styl i estetykę, zwracamy uwagę na harmonię pomiędzy jego elementami. W starannie zaprojektowanym wnętrzu płyta kuchenna powinna pasować do reszty wyposażenia kuchni, do szafek, blatu oraz innego sprzętu AGD. Warto zastanowić się, czy preferujemy, aby płyta była subtelna i wtapiała się w otoczenie, czy raczej stanowiła wyrazisty element dekoracyjny.

Czy rodzaj płyty kuchennej wpływa na smak potraw?

Rodzaj płyty grzewczej może wpływać na smak. Pomimo niewątpliwej wygody użytkowania płyt indukcyjnych, restauracje i profesjonalni kucharze wciąż wybierają płyty gazowe. Płyty gazowe są również często wybierane przez tradycjonalistów, którzy wolą potrawy ugotowane na prawdziwym ogniu. Kuchnie gazowe, dzięki obecności płomienia, umożliwiają wykonanie różnych zabiegów kulinarnych, których nie umożliwiają innego rodzaju płyty, na przykład przypalenie w płomieniu cebuli do rosołu.

Co zatem wybrać?

To zależy. Wyboru należy dokonać, mając na uwadze takie aspekty jak budżet, styl mieszkania, intensywność i częstotliwość gotowania, dostęp do wentylacji i odległość od okien, osobiste preferencje.

Dla uproszczenia, można przyjąć, że:

  • Gdy cena i koszty nie grają roli, a liczy się czystość, wygoda i estetyka – płyta indukcyjna lub ceramiczna.
  • Gdy jest fotowoltaika – płyta indukcyjna
  • Gdy mieszkanie jest małe, kuchenka musi być blisko okna – kuchnia ceramiczna, elektryczna, indukcyjna
  • Gdy koszty energii są ważne, ale ktoś planuje mało gotować – kuchnia indukcyjna
  • Gdy ktoś woli tradycyjne rozwiązania i jest sceptyczny co do indukcji i związanego z nią pola magnetycznego lub nie chce wymieniać garnków na nowe – kuchnia gazowa lub ceramiczna
  • Gdy liczą się koszty energii, a ktoś planuje dużo gotować – kuchnia gazowa
  • Gdy mieszkanie jest w stylu rustykalnym, tradycyjnym lub klasycznym – kuchnia gazowa

Leave a Comment